Auto-klima

Posjedujemo najmoderniji uređaj za reciklažu, punjenje, čišćenje i dezinfekciju klima sistema za putnička i teretna vozila. Isto tako vršimo i opravku klima sistema na svim putničkim vozilima.

 

Zašto servisirati klimu?

 

Klima sistem u Vašem vozilu je sistem koji je potrebno redovno servisirati i održavati. Isto kao što redovno mijenjate ulje i vazdušni filter, također je veoma važno da održavate i vašu klimu u vozilu a neki od razloga su:

 

  • Zbog prirodnog curenja relativno malih količina plina kroz inače porozne cijevi i crijeva, većina klima sistema gubi oko 15-20% plina svakih 12 mjeseci zbog čega klima sistem prestaje da radi na nominalnim vrijednostima te mu se efikasnost značajno smanjuje i normalna cirkulacija sistema nije moguća.

 

  • Plin, kao sastavna komponenta sistema, pored osnovne funkcije vrši i funkciju podmazivanja tako da niži nivo plina može da prouzrokuje oštećenje dihtunga, semeringa i ležajeva. Zbog ovog razloga, ako se ne kontroliše redovno, Vaš kompresor klime će biti dodatno opterećen što može da dovede do prebrzog habanja kompresora, koji je i inače dosta skupa komponenta Vašeg vozila, kao i do povećane potrošnje goriva jer takav kompresor odvlači više snage iz motora. Mali savjet koji Vam možemo dati je da barem jednom sedmično uključite svoju klimu da radi 5 minuta kako bi produžili vijek ove skupe komponente u svom automobilu.

 

  • U klima sistemu vozila mogu se razviti i nastaniti gljivice i bakterije koje mogu prouzrokovati alergijske reakcije kao što su nadraženost nosnica, iritacija kože, prehlade i svrab u očima. Zato je izuzetno važno da se periodično izvrši dezinfekcija kompletnog sistema.

 

Proizvođači preporučuju kontrolu i servisiranje klima sistema svake dvije godine kako bi se osigurala maksimalna efikasnost. Ipak, postoje neke odrednice na osnovu kojih možete zaključiti da li imate problem sa klimom:

 

  • Preučestalo zamagljivanje stakala (naročito vjetrobranskog stakla) ili nedovoljno brzo isušivanje stakala.
  • Unutrašnji prostor se previše sporo hladi.
  • Postoji primjetno povećanje u potrošnji goriva.

 

Servis klima sistema

 

Servis klime obuhvata:

 

  • Test nepropusnosti (vakuum test).
  • Pražnjenje i punjenje plina u sistemu.
  • Kontrola i dopuna nivoa ulja u kompresoru.

 

Dezinfekcija

 

Ako u svom vozilu primjetite čudan pljesniv ili ustajao miris, više je nego vjerovatno da klima sistem treba detaljno dezinfikovati. Trošak dezinfekcije se tretira kao dodatni trošak prilikom servisiranja i ovim procesom se kompletan sistem pročišćava i osvježava.

 

Koristeći stručno osoblje i naprednu opremu, AUTO SERVIS PUZAVAC može osigurati da vaše vozilo radi normalno i po proizvođačevim standardima.