Servis vozila

U moderno opremljenom auto-servisu se obavljaju auto-mehaničarski i auto-električarski radovi svih vrsta. Pokrivamo sve najznačajnije svjetske marke auto-industrije koje su zastupljene na našem tržištu. Također, vršimo i dijagnostiku savremenih elektronskih sistema koja su sve više zastupljena u vozilima novije generacije. Stalno pratimo trend tržišta u cilju osposobljavanja zaposlenih radnika i isto tako nabavljamo savršeniju opremu za servisiranje vozila. Posebno ističemo opremljenost servisnog odjeljenja za vozila iz VAG grupacije (Audi, Volkswagen, Seat i Skoda).

 

Šta možete servisirati kod nas?

 

Zamjena ulja

Motor je srce Vašeg vozila. Kad motor radi, stotine pokretnih dijelova rade zajedno u jednoj harmoniji kako bi se vozilo pokrenulo.

 

Zamjena ulja prema prema preporuci proizvođača vašeg vozila je možda najvažniji korak koji možete preduzeti u održavanju automobila. Pošto dijelovi motora rade zajedno, oni kreiraju ogromnu toplotu koja nastaje trenjem tih komponenata. Bez ulja, toplota bi zapravo otopila sve ove dijelove. Ulje u motoru pomaže da se ovi pokretni dijelovi podmazuju te na taj način smanji stvorena toplota. Motorno ulje također sadrži specijalne aditive koji doprinose mnogo efikasnijem radu motora.

 

Normalnom vožnjom, velika toplota u motoru vremenom razgrađuje ulje i mikroskopski male krhotine i pepeo nastao sagorijevanjem zadržavaju se u ulju čime mu smanjuju efikasnost podmazivanja tako da se smanjuje i unutrašnja zaštita motora.

 

Da bi osigurali da je Vaš motor zaštićen svo vrijeme, potrebno je redovno mijenjati ulje i uljni filter. Na ovaj način osiguravate da motor uvijek radi optimalno i spriječavate moguće kvarove koji mogu nastati u budućnosti.

 

Redovno održavanje

Vaš motor je sastavljen od stotinu složenih dijelova koje radeći zajedno osiguravaju normalno paljenje i rad motora. Vremenom se ovi dijelovi habaju i troše što rezultuje u smanjenju performansi i povećanoj potrošnji goriva. Trošenje dijelova je neizbježno i na kraju se ne može izbjeći, ali redovnim održavanjem Vašeg motora možete znatno produžiti taj interval i osigurati da motor i dalje pali dobro, poboljšati ekonomiju potrošnje goriva, smanjiti emisiju štetnih izduvnih gasova i vratiti izgubljenu snagu. Pod redovnim održavanjem podrazumjeva se kontrola i zamjena:

 

 • Vazdušnog filtera
 • Filtera goriva
 • Filtera kabine/klime
 • Svjećica/grijača
 • Zupčastog i ostalog remenja, španera i vodene pumpe
 • Ulja u mjenjaču
 • Ulje u kočionom sistemu
 • Akumulatora
 • Kompjuterska dijagnostika elektronskih komponenata vozila
 • Tečnosti za hlađenje
 • Svjetlosne signalizacije itd.

 

Servisiranje kočnica

Kočnice su ključni element za Vašu sigurnost prilikom vožnje te je vrlo važno da budete svjesni na koji način kočioni sistem radi kako bi bili na vrijeme upozoreni da je vrijeme za servisiranja kočnica.

 

Današnji kočioni sistemi su sastavljeni od nekoliko integralnih dijelova koji rade sinhronizovano kako bi osigurali da se Vaše vozilo propisno zaustavi. Uopšteno govoreći, kada pritišćete pedalu kočnice dajete komandu glavnom kočionom cilindru da kompresuje kočiono ulje i na taj način stvara hidraulični pritisak u kočionim cijevima koji aktivira kočione pločice (ili pakne). Ove pločice/pakne stvaraju kontakt sa rotirajućim diskom (ili dobošem) usporavajući ga čime zaustavljamo vozilo. Složeniji moderni sistemi koriste senzore koji aktiviraju kočnice, ali je, u suštini, princip isti.

 

Dijelovi koji sačinjavaju kočioni sistem na vašem vozilu se vremenom troše i na kraju moraju biti zamijenjeni. Najuobičajenije i najčešće servisiranje kočnica se sastoji u zamijeni kočionih obloga jer su one komponenta koja se najviše troši prilikom procesa kočenja. Ako se kočione obloge previše potroše a da se ne zamijene, metalna podloga na ovim oblogama će doći u kontakt sa diskom (ili dobošem) što može prouzrokovati, ne samo sigurnosne probleme, već i situaciju u kojoj se diskovi/doboši oštete u tolikoj mjeri da ih je potrebno zamijeniti zajedno sa već istrošenim oblogama.

 

U suštini, postoji nekoliko upozoravajućih znakova koji pokazuju da je došlo vrijeme za servisiranje kočnica:

 

 • Da li je upaljena signalna lampica od kočnica na instrument tabli?
 •  Da li je nivo ulja u kočionom sistemu na normalnom nivou?
 • Je li kočiono ulje zaprljano i da li je mijenjano u proteklom periodu?
 • Čujete li žuljanje ili škripu kada pritisnete pedalu kočnica?
 • Da li se automobil trese kada kočite?
 • Vuče li auto u neku stranu dok kočite?

 

Ovo su najčešći znakovi koji mogu ukazati na potencijalan problem sa kočionim sistemom te bi trebalo preduzeti mjere i vozilo odvesti na servisiranje.

 

Trap vozila

Istrošeni ili pokvareni dijelovi upravljačkog mehanizma i trapa mogu prouzrokovati neželjene vibracije, buku, prekomjereno trošenje guma, nestabilnost i teško upravljanje vozilom te mnoge druge probleme. Zato je potrebno pravovremeno pronaći i otkloniti ove kvarove. Ključni elementi trapa vozila koji su podložni kvarovima su:

 

 • Kugle
 • Krajnice
 • Spone
 • Seleni
 • Letve volana i centralne spone
 • Amortizeri
 • Opruge
 • Kinetički zglobovi itd.

 

Nakon servisiranja trapa i zamjene potrošenih dijelova potrebno je izvršiti podešavanje trapa čime se ponovo dobijaju fabričke vrijednosti geometrije točkova. Za više informacija pogledajte odjeljak geometrije trapa.

 

Motor i sistem hlađenja motora

Svaki motor, bilo benzinski, bilo dizelski, ima drugačije prohtjeve kada je riječ o održavanju i normalnom vršenju svoje funkcije. Zavisno od prethodne upotrebe i količine radnih sati ili pređenih kilometara, mogu da se pojave različiti manji ili veći kvarovi koji ometaju rad motora. Bez obzira kakav je kvar u pitanju, u stanju smo da izvršimo potrebne usluge: od jednostavnog pregleda do komplikovanih opravki i rastavljanja motora i cjelokupnog sistema hlađenja.

 

Mjenjač i kvačilo

Popravljanje ili zamjena mjenjača ili kvačila može biti jedna od najskupljih poporavki na Vašem vozilu. Održavanje ova dva sistema prema proizvođačevim specifikacijama ne samo da produžava životni vijek, nego i spriječava nastanak velikih kvarova koji iziskuju dosta finansijskih sredstava.

 

Da bi se osigurala sigurna i konstanta temperatura, u mjenjaču se nalazi ulje koje hladi i podmazuje pokretne dijelove. Ovo ulje smanjuje količinu potencijalno opasne temperature unutar mjenjača i povećava životni vijek ovog važnog sistema. Zbog ove temperature, vremenom se pokretni dijelovi unutar mjenjača troše pa mnogi proizvođači zato preporučuju redovne intervale zamjene ulja u mjenjaču.